Αρχική

Διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος ή καλύτερα η θεραπεία απεξάρτησης από τη νικοτίνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πνευμονολογίας, καθώς η βλαβερή και επικίνδυνη αυτή συνήθεια, έχει συσχετισθεί άμεσα ή έμμεσα με αρκετές παθήσεις των πνευμόνων (ΧΑΠ, άσθμα, καρκίνος κ.α.)

Η προσέγγιση που χρησιμοποιώ στηρίζεται στην προσπάθεια εύρεσης του κατάλληλου κινήτρου για τον κάθε άνθρωπο. Εξατομικευμένα και ανάλογα της βαρύτητας της καπνιστικής συνήθειας και του ιατρικού ιστορικού, εφαρμόζω είτε τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης ή τη χορήγηση σκευάσματος (champix) με καλά αποτελέσματα επί πενταετίας.

Η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης περιλαμβάνει τη χρήση γνωστών σκευασμάτων της ουσίας :α) μασώμενα δισκία, β) διαδερμικά έμπλαστρα, γ) εισπνευστήρας, δ) υπογλώσσια δισκία , που βοηθούν είτε στη σταδιακή είτε στην απότομη διακοπή του καπνίσματος, ελέγχοντας και αμβλύνοντας τις επιδράσεις του στερητικού συνδρόμου, οδηγώντας σε αυξημένα ποσοστά επιτυχίας διακοπής.

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει αγωγή με χάπια (βαρενικλίνη) για 3 εώς 6 μήνες. Η βαρενικλίνη είναι ένα σχετικά νέο φάρμακο με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας και χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.

Ο εθισμός που αποκτά ο καπνιστής στη νικοτίνη είναι και ο λόγος που η διακοπή της συνήθειας αυτής είναι δύσκολη ακριβώς όπως και με τον εθισμό σε άλλες εθιστικές ουσίες ( αλκοόλ, ναρκωτικά). Η νικοτίνη εισέρχεται στον οργανισμό με τον καπνό του τσιγάρου, απορροφάται από τα αγγεία του πνεύμονα στο αίμα και μεταφέρεται στον εγκέφαλο, όπου συνδέεται με αντίστοιχους υποδοχείς προκαλώντας την έκκριση ντοπαμίνης, μιας ουσίας που προκαλεί ευχαρίστηση στον οργανισμό. Εδώ ακριβώς δρά το φάρμακο, παίζοντας διπλό ρόλο τόσο στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου όσο και στην εξάλειψη της ικανοποίησης που προσφέρει το κάπνισμα, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη διακοπή.

Το ιατρείο παρέχει τη δυνατότητα πακέτων θεραπείας που περιλαμβάνουν:

Α. φαρμακευτική θεραπεία συνδυαζόμενη με βελονισμό για μέγιστα αποτελέσματα σε βαριές περιπτώσεις

Β. θεραπεία υποκατάστασης ή φαρμακευτική θεραπεία με ταυτόχρονη ψυχολογική υποστήριξη σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο εξειδικευμένο στον εθισμό.